2014

Leden – oficiálně přijímáme Zdeňka Pruknera jako nového člena spolku.

Únor – dokumentujeme stav krytu velitelství protiletecké obrany v Třebíči, který byl za války pod průchodem mezi náměstím a autobusovým nádražím. V současnosti slouží jako sklep restaurace Slunečnice. Dosud jsou tam dochované německé nápisy.

Březen – narazili jsme na zprávu o dalším nouzovém přistání německého letadla. Zřejmě šlo o Me-109 v prostoru dnešní pekárny.

Květen – pracovník firmy Geoding – pan Mucha, zaměřuje místo, odkud byl pořízen snímek sestřeleného pilota – na sokolském stadionu. Pokoušíme se určit, jak byl daleko a jak vysoko nad zemí.

Srpen – pátráme po místě dopadu sestřeleného He – 111 u Slaviček. Svědek pan Hlinka nás dovedl přesně na místo výskytu spečených kusů kovu. Jedná se o tzv. Krahulovský případ, který pan Rajlich mylně lokalizoval podle četnického hlášení.

Září – další nálezy u Slaviček a také pátráme po místě dopadu Me-109 u Koněšína. Dovedl nás tam pan Vlastimil Schildberger st. Za války tu jako kluk byl na venkově a byl očitým svědkem sestřelu.

19. 10. – v bahně vypuštěného rybníka Rathan u Náměště nad Oslavou nalézáme vrtulový list z Fw-190. Po očistění je předán do třebíčského muzea.

4. 11. – v městské knihovně zahajujeme výstavu Válečné nebe Třebíčské. Jedná se o první výstavu našeho spolku. Vystavujeme některé nálezy a doplněno je to modely od členů TNMC a domu dětí. Výstava končí v prosinci. V rámci vernisáže jsme uspořádali také přednášku o sestřelu německé stíhačky nad Třebíčí a oficiálně poprvé oznamujeme, že k tomu došlo určitě 28. 8. 1944. Je to první větší počin spolku. Současně vyvracíme vžitou historku o tom, že tehdy nad městem letěli v amerických stíhačkách černoši.

Prosinec – plánujeme založení oficiálně zapsaného spolku. Sepisujeme stanovy spolku.